כיוון שאנחנו חיים במדינת ישראל, אחת השאלות שאנחנו נשאלים בא.ב.ד. בניה ירוקה הכי הרבה פעמים היא כמובן – האם אפשר לבנות ממ"ד באמצעות שיטת הבניה הקלה. השאלה הזו היא אחת מהשאלות החשובות ביותר שאפשר לשאול, במיוחד לאור האירועים שהתרחשו במבצע האחרון (שומר חומות) ובהם נוכחנו בחשיבות של תחזוקת הממ"ד ובנייתו כראוי מלכתחילה על פי התקנים של פיקוד העורף. אז בלי להכביר במילים, בואו ניגש לנושא שלכבודו התכנסנו ונראה מה זה אומר תוספת חדר ממ"ד בבניה קלה.
אז האם אפשרי לבצע תוספת חדר ממ"ד בבניה קלה?
מדינת ישראל היא מדינה שמודעת לסיכונים הכרוכים בחיים בה, לכן החל משנת 1991 החוק הישראלי החל לחייב הקמה של מרחב מוגן דירתי בכל מבנה חדש שנבנה, או בכל תוספת מעל 12 מטרים רבועים. לא רק שהמדינה מחייבת את התקנת הממ"ד, היא גם מגדירה באופן שאינו משתמע לשני פנים מה הפירוט הטכני שהמרחב המוגן נדרש לעמוד בו. חלק מהדרישות נוגעות בעובי הקירות, בעוד חלק מהדרישות נוגעות לאוורור ולתקני החלונות והדלתות. אך אף תקנה לא מגבילה את תצורת העבודה שיש לנקוט בה כדי להגיע לתוצאה הרצויה.
אז אם נקצר את הפיסקה הקודמת התשובה היא כן – אפשר להקים תוספת חדר ממ"ד בשיטת הבניה קלה אך חשוב לוודא שהקבלן מבצע את העבודה על פי הנדרש בחוק. זה אומר שעל עובי הקירות לעמוד בתקנות פיקוד העורף וכמובן שכל תוכנית הבניה תידרש לקבל אישור ולעמוד בתקנות.
מה צריך לדעת על תוספת חדר ממ"ד בבניה קלה?
הדברים הראשונים שצריך לדעת לאו דווקא קשורים לשיטת הבניה, אלא לתקנות והחוקים שהמדינה קבעה להקמת ממ"ד. אז לפני שמתחילים לבנות צריך לבצע בדיקה מול הרשויות על הזכות שיש לנו להקים את התוספת לנכס ורק לאחר שנדע בוודאות שהזכות שלנו נוכל לעבור לשלב הבא של קבלת אישורים מ – 75% מהשכנים. במקרים שבהם נתקלים בסירובים שונים בעקבות טענות על חסימת הנוף או האור, אפשר לפנות למועצה המקומית ולקבל אישור חריג כיוון שהאינטרס של המדינה הוא שיקומו עוד חדרים מוגנים.
כאשר מקימים ובונים את הבית בשיטת הבניה הקלה עושים זאת במפעל, אך במפעל שבו מייצרים את הבית בדרך כלל לא מייצרים גם את הממ"ד. הקמת ממ"ד, גם בשיטות בניה מהירה, נעשית בשטח עצמו ולא במפעל. הסוד הוא לאו דווקא בייצור אלא בחיבור שבין הממ"ד לבין הבית שהוקם בשיטת הבניה הקלה. חשוב מאוד לבצע את שלב החיבור הזה ביסודיות ובזהירות, עם פיקוח של מהנדס כמובן, כדי לוודא שכל התשתיות מחוברות בצורה הראויה וכמובן כדי להבטיח שהחיבור עצמו לא מהווה סכנה בטיחותית במקרה שבו נדרש להשתמש בפועל בממ"ד.
באופן עקרוני, אנחנו בא.ב.ד בניה קלה ממליצים תמיד לשלב ולתכנן את הקמת התוספת של חדר ממ"ד בבניה קלה כבר בשלב הראשוני של תכנון הבית. התכנון המקדים מאפשר לנו לא רק למקם את הממ"ד בצורה שלא תגרע מעיצוב הבית, אלא שכך נוכל בראש ובראשונה לחשב את עלויות ההקמה ואת זמני ההקמה כדי שנוכל לעמוד בהתחייבות הקבועה שלנו שאומרת שאנחנו לא חורגים מהתקציב והזמן שסוכמו מראש.
לפרטים נוספים ושאלות על הקמת ממ"ד במבנים שהוקמו בשיטת הבניה הקלה, צרו איתנו קשר עוד היום וצוות המומחים שלנו ישמח לספק עוד תשובות ולענות כל שאלה ותהייה שיש לכם.