בעבר, לא היה נהוג להשתמש בחומרי בנייה קלים, משום שפחדו שהם לא חזקים מספיק. היום, אפשר לראות כי חומרי הבנייה הקלה לא משמשים רק כתוספות בנייה, אלא משמשים כחומרי בנייה עיקריים במבנים רבים. בין חומרי הבנייה הנפוצים ביותר בתחום הבנייה הקלה אפשר למצוא: אלומיניום, פלדה ובטון המשלב מגנזיום. במאמר זה נפרט לכם על תחום הבנייה הקלה בארץ, על החומרים הנפוצים בתחום זה והיתרונות שבהם.
לפני שנתחיל חשוב להבין כי לתחום בניה זה ישנם כמה שמות כאשר הבולטים ביותר הם הבניה הירוקה והבניה הקלה.
מהי בעצם בנייה קלה?
בשנים האחרונות נראה שתחום הבנייה הקלה, שהיה מקובל בעיקר בארה"ב, נכנס גם לתחומי ארצנו. אנשים אשר מבקשים לבנות משרד או בניין, שומעים יותר ויותר את ההמלצה לבנות אותו בשיטת הבנייה הקלה. שיטה זו מאופיינת בחלקי בניין קלים ומובנים, כאשר שלד המבנה עשוי בדרך כלל מחומר הפלדה או האלומיניום. חשוב לציין גם, כי חומרי הפלדה והאלומיניום קלים משמעותית מחומר הברזל ולכן, הם נוחים יותר לתכנון והרכבה. כמו כן, כדי להקים מבנה בשיטת הבנייה הקלה, אין צורך בכוח אדם כה גדול, רוב החלקים מיוצרים במפעל ולכן תהליך הבנייה שמתבצע בשטח הוא קצר באופן משמעותי מאשר בשיטת הבנייה הרגילה.
![חומרי הגלם של הבניה הקלה](https://www.mivne.com/wp-content/uploads/2022/02/pexels-tima-miroshnichenko-6474343.jpg)
יתרונות הבנייה הקלה
- הזמן שלוקח להקים מבנה בשיטת הבנייה הקלה קצר משמעותית מהזמן שנדרש להקים מבנה בשיטת הבנייה המסורתית.
- בשיטת בנייה זאת אין צורך לפנות כמות אשפה משטח הבנייה, מכיוון שרוב החלקים מיוצרים קודם לכן במפעל. בנוסף, החומרים שבהם משתמשים בשיטת בנייה זאת הם לרוב ידידותיים לסביבה ולכן לא נראה הרבה פסולת בשטח הבנייה.
- החומרים שבהם משתמשים בשיטה זאת קלים משמעותית מהחומרים שבהם משתמשים בשיטות בנייה אחרות ולכן, קל יותר לבצע בהם שינוי במהלך תכנון הבנייה.
- המבנה אטום ומבודד ועל כן עמיד יותר מפני טמפרטורות קיצוניות, אסונות טבע ונזקי מזג האוויר.
- רמת הדיוק שאפשר לקבל בבנייה קלה בהשוואה לשיטות בנייה אחרות מקובלות – גבוהה משמעותית. כך, בעוד שבבנייה קלה, הקירות שיתקבלו הם חלקים, ישרים ומדויקים, בבנייה מסורתית התוצאות לא בהכרח תמיד יהיו מדויקות כל כך.
אז באילו חומרים משתמשים עבור הבנייה הקלה?
בתהליך תכנון של הבנייה קלה, החומרים שבהם משתמשים הם בעלי משקל קל יחסית והם מיוצרים מראש במפעל או בשטח ומשונעים לאתר הבנייה. לאחר תהליך התכנון והשינוע הם מורכבים בשטח על גבי שלד העשוי מפלדה או מאלומיניום משובחים. החומרים שבהם משתמשים במהלך הבנייה הם: שלד מתכת ולוחות של טיח מתועש ומעליו ניתן לחפות את הקיר בשיטות שונות כמו – על ידי שליכט צבעוני, לבנים, אבן טבעית, פלנקים, חיפוי עץ ועוד. היסודות והממ"ד בבניה קלה בנויים מבטון יציב וחזק.
אלומיניום – כמתכת קלה אלומיניום מאפשר יצירת מוצרים אשר מקורם כבד, אך בשימוש עם האלומיניום משקלם משתנה משמעותית. כך למשל, את קורות הבית שבעבר אפשר היה להשתמש רק בעץ או ברזל, אפשר ליצור מאלומיניום, לחסוך בעלויות ולחסוך במשקל העודף.
פלדה – מה שכיף בפלדה זה שהיא לעולם לא תחליד. כך שאתם יכולים לצפות את כל הבית שלכם בפלדה ולא לפחד כלל מהשלכות מזג האוויר. הפלדה, תפקידה לקום כמסגרת הבית ושלדו. כך למעשה, האלומיניום המשמש כקורה, יקבל תמיכה חזקה ויציבה מהפלדה ולא יזוז לשום מקום. כיוון שאת הפלדה אפשר ליצור בכל רגע נתון והוא לא מצרך נדיר, העלויות גם בנושא הפלדה יהיו זולות משמעותית מבחירה גנרית של שיפוץ רגיל ומסורתי.
אז לאחר שקיבלנו את מסגרת הבית ואת קורותיו, שניהם אגב מוכנים ומתופעלים במפעל, נמדדים ומיושרים, ורק אז מגיעים אל השטח שבו מתרחש תהליך הבנייה. אף חומר גלם לא מגיע בצורתו הטבעית אל שטח הבנייה. אנחנו מגיעים אל חומר הבניה הקלה האחרון.
הבטון – הבטון, אשר נועד לצפות ולמלא את מסגרת הבית, הוא המוצר היחיד שבעצם טבעי לנו לראות אותו בשטח בנייה. בטון הוא המוצר השמיש ביותר כאשר אתם מתעסקים בבנייה, אך כשהבנייה היא בנייה קלה, העסק הרבה יותר פשוט. גם מבחינת הבטון.
בפעם הבאה שתרצו לבנות לעצמכם בית או משרד חשבו על שיטת הבנייה הקלה, מה שיעזור לכם להוזיל את עלויות הבנייה, יפחית נזק סביבתי ויקצר לכם את זמן הבנייה באופן משמעותי! להסבר נוסף וייעוץ ניתן ליצור איתנו קשר דרך האתר ו/ או לקבוע אתנו פגישה בטלפון 03-9097093.