ראיון עם אדריכלית הדו משפחתי
ראיון עם עינת לשם - אדריכלית הפרוייקט

על התכנון האדריכלי של ברק ויעל- דגמי דו משפחתי

תפסנו את עינת לשם – אדרכילת בתי הדו משפחתי "יעל" ו"ברק", לשיחה.

לשם, הינה אדריכלית בעלת שם, מחלוצות התכנון האדרכילי המודרני בארץ, מי שהובילה משרד אדריכלות גדול לעסקים ולמשרדי יוקרה, והראשונה שהביאה לישראל את התכנון האדריכלי במכולות.

עינת, מה הנחה אותך בתכנון האדריכלי?

במשפט אחד – אתגר האתגרים הוא יצירת שלם שהוא יותר מסך חלקיו, ואני אסביר:

כשמתכננים שני בתי דו משפחתי צמודים, צריך לקחת בחשבון את התכנון האדריכלי הפרטני של כל דגם ואת היכולת של שני הדגמים להשתלב לשלם אחד.

כאן שאלתי את עצמי, איזה סוג של שילוב לייצר – מצד אחד רציתי להביא שני דגמים שונים בעיצוב ובפונקציונלית, ומצד שני רציתי ליצור אלמנט מחבר שיהווה חזית אחידה שתעמוד לאורך שנים ככזו. מנסיוני, עם הזמן חזיתות של בתים משתנות – אנשים מוסיפים פרגולות ואלמנטים שונים לאורך זמן, והיופי של ה"ביחד" הולך לאיבוד. זאת ועוד – דגמי דו שמתוכננים כ"בנה ביתך", לרוב לא מתכתבים זה עם זה והתוצאה לרוב היא חזית של בניין ללא אישיות או זהות מובחנת .

זה היה האתגר הראשוני בתכנון הפרוייקט  – כיצד לחבר שני דגמים שונים לחזית אחת ומצד שני, כיצד לאפשר לכל דגם את הטון הייחודי לו.  פיצוח האתגר הזה, הוא  המפתח לעיצוב הפרטני של "יעל" ו"ברק": קודם פתרתי את נושא האחידות בחזית שני הדו משפחתי והפתרון שמצאתי הוא דרך מרקמים וחומרים: שימוש בלבן כאלמנט מתמשך בין שני הבתים, עם אלמנטים של עץ וברזל המקנים מסגרות לכל דגם בית, וביחד יוצרים חזית אחידה והרמונית.

הסגנון העיצובי שבחרתי, הוא מודרני עם נגיעות כפריות ולכן יש שימוש נרחב בלבן קלאסי, בצד אלמנטים המחברים בין שני הדגמים. אלה ביחד יוצרים את האווירה הסופר מודרנית מצד אחד, אבל לא מנוכרת מצד שני.

דבר נוסף שהיה חשוב לי לייצר בכל דגם, הוא פרטיות מוחלטת לכל בית, ולכן הכניסות לבתים שונות – הכניסה לבית הימני היא מהחזית כעבור 3 מדרגות והכניסה לבית השמאלי היא צידית. כך, למרות שמדובר בדו, התחושה שמתקבלת בכל בית, היא של בית פרטי לחלוטין עם פרטיות מקסימלית.

מה תוכלי לספר לנו על תכנון כל דגם?

נתחיל מזה ששני הבתים הם גדולים – בני 170 מ"ר והאתגר פה היה לייצר בית עם אישיות לצרכים שונים ולהעדפות שונות.

כל דגם תוכנן קודם כל במחשבה הפונקציונלית שלו – לאילו משפחות הוא משמש ולאילו צרכים.

דגם יעל

"יעל" הדגם הימני, הוא דגם שכולו מוקדש לעכשוויות אדריכלית ועיצובית. הוא בעל אלמנטים שאי אפשר להתעלם מהם, כמו חלל כפול בתקרה, ויטרינות ענק וחלל ציבורי שפשוט נועד לאירוח.

הכניסה לדגם "יעל", ישר מובילה את העין לחלל הגבוה ומשדרת יוקרה וסגנון מוקפד בכל שלב בבית. הקפדתי לייצר קשרי עין זורמים בין החלל הכפול לחלקים השונים במעברים בקומה השניה, וכמובן בקומה הראשונה, כך שקומת הגלריה נראית מכל זווית.

היה לי גם חשוב לתכנן מטבח פונקציונילי עם פינת אוכל שיש לה מקום מוגדר, כך שאין צורך להזיז רהיטים לצרכי אירוח, ולכן יצרתי נישות שמופרדות על ידי הרהיטים עצמם, כמו בפינת האוכל או באי במטבח – אלה ביחד יוצרים הפרדות עדינות בתוך חלל הבית ומגדירים חללים במרחב הפתוח.

הסיפור של יעל הוא וורסטיליות ולכן דגם "יעל" תוכנן עם יחידת מתבגר בגודל 33 מ"ר הכוללת מטבח, שירותים ואמבטיה, וכניסה נפרדת באמצעות ויטרינה מהחצר, המחופה בפרגולה. ליחידה הזו  יש אינספור שימושים – היא יכולה לשמש כיחידת מתבגר, כיחידת משפחה או כחדר עבודה.

שם המשחק פה הוא וורסטיליות עיצובית, שמתאימה את עצמה ומשתנה לפי צרכי בני הבית.

דגם ברק

"ברק" הוא בית פונקציונלי עם המון מקום אחסון. מה שהנחה אותי בתכנון הדגם של "ברק", הוא יצירה של חללים אישיים מרווחים, ולכן חדרי השינה גדולים ומרוכזים- 5 חדרים בקומה העליונה + חדר נוסף כממ"ד בקומה התחתונה.

ברק הוא סיפור של משפחתיות ולכן הקדשתי לו חדר אוכל ייעודי כחדר אירוח נפרד שמוכן ומוזמן לאירוח. מכוון שקונספט האירוח היא בחדר ייעודי, הקפדתי גם  שמחדר האוכל תהיה יציאה נפרדת לחצר, דרך ויטרינה גדולה, בדיוק כפי שיש מהסלון.

הכניסה לבית היא צידית וביחד כל האלמנטים הללו מספרים סיפור של משפחה ושל משפחתיות.

אילו החלטות היית צריכה לקחת בחשבון כשמתכננים בית המיועד לבניה מתקדמת?

אני מתכננת היום בעיקר בבניה מתקדמת וממליצה ללקוחותי לעבור לבניה כזו, מכיון שהיתרונות שלה עולם על כל חלופה אחרת.

למעשה בתהליך התכנון, לא היו שום מגבלות – נהפוך הוא:  ויטרינות ענק ומפתחי חלון גדולים מתאפשרים בקלות ללא צורך בעמודים תומכים, בגלל שיטת ייצור שלד הבית.  העובדה כי הקירות עצמם בנויים מחתכי קיר גבס, מאפשרת וורסטיליות עצומה גם בהמשך ככל שמשפחה מתבגרת בבית. ולכן אני ממליצה מאוד על השיטה כבית לחיים שאפשר יהיה להוסיף, לשנות ולהזיז לאורך הדרך.

איך את מדמיינת את המשפחות שיגורו בדגמי יעל או ברק?

אני מדמיינת משפחתיות: אנשים שמעריכים עיצוב ואסתטיקה וזה חשוב להם, אבל לא על חשבון הפונקציונאליות. אני מדמיינת חמימות, ארוחות משותפות ואירוחים בחוץ ובפנים, ולכן הזרימה של כל דגם בחללים הציבוריים, תמיד מתכתבת עם החוץ ויוצרת דו שיח בינו לבין הפנים.

בסופו של דבר, שני הדגמים הם דגמים קלאסיים מודרנים בפרשנות שלנו היום, אבל בפועל הם אל זמניים – רלוונטים עיצובית ופונקציונאלית בכל עת.

עינת לשם – תודה רבה. צוות א.ב.ד

א.ב.ד- בנייה חכמה בטכנולוגיה מתקדמת

בניית בית בטכנולוגית LGS

עמיד יותר!

לרטיבויות, אש ורעידות אדמה

ירוק יותר!

בניה ירוקה של שלד הבית במפעל

בתקנים המחמירים

תקני בידוד תרמי ואקוסטי המחמירים ביותר

משך בנייה מהיר

רמת דיוק שלא תמצאו בבניה קונבנציונלית

בניה סטרילית במפעל

איך בונים בבניה מתקדמת?