אולי יצא לכם לשמוע לאחרונה על תקן הבניה הירוקה שנכנס לתוקפו בחודש מרץ 2022, ת"י 5281, הקובע כי כל המבנים החדשים שמוקמים בישראל חייבים לעמוד בפרמטרים ספציפיים הבוחנים את השפעת המבנה על הסביבה ואת איכות החיים של המשתמשים בו. אם לא יצא לכם לשמוע על תקן הבניה הירוקה, או אם אתם לא משוכנעים שהבנתם את כל המשמעויות שלו, המאמר הזה יעשה לכם סדר בעניינים.
מה זה אומר בניה ירוקה ומה זה התקן לבניה ירוקה
כדי שנוכל להרחיב את הדיבור ולהבין מדוע מדינת ישראל בחרה לאמץ לחיקה את תקן הבניה הירוקה, אנחנו צריכים קודם כל להבין מה זה אומר בניה ירוקה ומה כולל בתוכו תקן הבניה הירוקה.
לפי מכון התקנים הישראלי, הבניה הירוקה היא "בניה ידידותית לסביבה ולמשתמש, הכוללת חיסכון וייעול השימוש במשאבים חדשים, שימוש מחדש ומחזור מרבי של הקיים, וכל זאת תוך חתירה לשמירה על הבריאות ואיכות החיים של כלל המשתמשים במבנה, בהווה ובדורות הבאים. הבניה הירוקה כולל היבטים של העמדה ותכנון המבנה במרחב, מעטפת, פתחים ותגמירים, תשתיות טכנולוגיות לצד מרכיבים ערכיים, חברתיים ותרבותיים".
כפי שאפשר להבין מההגדרה הרחבה שמספק לנו מכון התקנים הישראלי, הבניה הירוקה היא בניה ששמה דגש את ההשלכות הסביבתיות שיש להליך הבניה ולשימוש בו לאחריה. כדי שבניין יוגדר ויוכר כבניין ירוק על ידי מדינת ישראל, נקבע תו התקן לבניה ירוקה אשר מכיל בתוכו את כל הפרמטרים שיש לתת עליהם את הדעת בעת הבניה. כחלק מהתקן ישנן דרישות סף אשר מחייבות את כל המבנים החדשים שנבנים לעמוד בהם, וישנן דרישות נוספות אשר עמידה בהן תוביל לדירוג אנרגטי גבוה יותר ולציון אקולוגי איכותי יותר.
במאמר זה אנחנו רוצים לדון בחשיבות של תקן 5281 ובהליך קבלתו, כך שמי שמעוניין בקריאה נוספת על תקן הבניה הירוקה ופירוט של כל הקריטריונים הכלולים בו מוזמן למאמר שהכנו בנושא.
מה עומד מאחורי תקן הבניה הירוקה
אחרי שהבנו מה זה תקן הבניה הירוקה, אנחנו יכולים להמשיך ולנסות להבין מה הסיבות שהובילו את המדינה להפוך אותו לתקן המחייב בשטחה. ראשיתו של תקן הבניה הירוקה הוא בשנת 2005 אז הוא הושק לראשונה במתכונת מצומצמת ולא מחייבת אשר נגעה בעיקר למבני מגורים ומשרדים חדשים שמוקמים. חלפו להן 6 שנים עד שבשנת 2011 תקן הבניה הירוקה עבר שדרוג והתווסף אליו גם קובץ הנחיות לשיפוץ מבנים בהתאם לתקן. לאחר מכן החלו התיקונים לצבור תאוצה, עד שבתאריך 3.3.2020 אישרה המועצה הארצית לתכנון ובנייה כי תקן 5281 יהפוך לתקן הבניה המחייב בישראל.
אם נסתכל על השנים שציינו בפסקה הקודמת, נוכל לראות כי פחות או יותר באותן שנים החלה לצבור תאוצה ברחבי העולם (וכמובן שגם בישראל) ההבנה כי עלינו לעשות יותר מאמצים כדי לשמור על כדור הארץ שלנו מפני התחממות גלובלית. הסיבה שענף הבניה הוא אחד הענפים שעוברים את התנודות הגדולות ביותר נובעות מהסטטיסטיקה העגומה שכרוכה בו – יותר ממחצית מהאשפה הגולמית שמיוצרת ברחבי העולם מקורה בענף הבניה והוא גם אחד הענפים שפולטים הכי הרבה גזים מזהמים לאטמוספרה. כך שבלית ברירה הוא גם הענף אשר נדרשו בו הכי הרבה שינויים כדי להתאימו לאקלים החברתי הנוכחי.
מה היתרון של תקן הבניה הירוקה על פני התקנים הקודמים
הדבר החשוב ביותר בתקן הבניה הירוקה, לעומת תקני הבניה שהיו נהוגים קודם לכן, נעוצה בכך שמטרתו ושאיפתו של התקן היא לצמצם את ההשפעה של הבניין על הסביבה לאורך כל השלבים השונים. העובדה שמה שעומד בבסיס התקן הם ערכי הקיימות, משמע – סביבה, כלכלה וקהילה, תורם לכל הגורמים המעורבים בנושא.
מנקודת המבט של היזמים, תקן הבניה הירוקה מספק כלים לבחינה אובייקטיבית של איכות הבניין וחומרי הגלם המשמשים לבנייתו, וזה כולל כמובן את החובה לעמוד בתקני הסף שהוגדרו בת"י 5281. מנקודת המבט של הקבלן, התקן מסייע להגביר את הפיקוח על איכות העבודה בפועל. מנקודת המבט של המשתמשים בבניין, תקן הבנייה הירוקה מעניק איכות חיים טובה יותר, לצד חיסכון בהוצאות והרבה פחות זיהום אוויר. ואילו המדינה מרוויחה מכל העסק כיוון שהיא תצטרך להשקיע פחות כספים בטיפול בכל המזהמים שנפלטים לסביבה.
כיצד מקבלים את תקן הבניה הירוקה
כדי שבניין חדש אשר נבנה בימים אלו יוכל לקבל את תקן הבניה הירוקה, עליו לעבור הליך התעדה וסקירה אשר מתרחש בשתי נקודות זמן קריטיות של הפרויקט – שלב התכנון ושלב הביצוע. הליך ההסמכה לקבלת התקן כרוך בביקורי שטח של נציגים רשמיים כדי לקבוע האם הפרויקט עומד בתנאי הסף של התקן וכדי להעניק למבנה העתידי את נקודות הציון שלו. במהלך הסיורים האלו, אשר מטרתם היא בחינה של הבניה עצמה כדי לראות אם היא מותאמת לתכנונים, הקבלן יכול להסתייע בנציגים כדי לזהות פערים בין התוכנית למציאות וכך לשפר את התוצר הסופי.
כאמור, להליך קבלת התקן שני שלבי התעדה עיקריים:
- שלב התכנון – השלב הזה הוא השלב החשוב ביותר כיוון שהוא יכתיב את עתיד הפרויקט כולו. בשלב זה יושבים בצוותא נציגי הקבלן והיזם ביחד עם נציגי המעבדה הבוחנת ועוברים על תוכניות הבניה של הפרויקט. המטרה של השלב הזה היא לתכנן כראוי את עמידת המבנה בכל תנאי הסף של תקן הבניה הירוקה, אך מדובר גם על הזדמנות פז להבין האם ישנה היתכנות אמיתית לעמידה של התכנון בתנאי התקן. בסופו של יום, לאחר השיחה בין הצדדים, תתגבש תוכנית הפעולה המדויקת להקמת המבנה.
בסיום הפגישה שבה נקבעת האסטרטגיה, תתחיל העבודה המקדמית על הפרויקט שבמהלכה יהיה על הגורמים המעורבים לעמוד בכל התנאים שנקבעו ולתעד את העמידה באותם תנאים באופן מפורט ומסודר. את כלל המסמכים האלו יש להגיש למעבדה שבוחנת את הפרויקט ולמעשה השלב הזה מהווה תנאי הכרחי כדי לעבור לשלב הבא שהוא סיור שלד באתר הבניה.
לאחר שני השלבים האלו תקבלו אישור מקדמי להתחיל את הבניה. חשוב לקבל את האישור הזה בזמן מהיר ככל האפשר שכן בלעדיו אי אפשר להתחיל את העבודה על הפרויקט מעבר להקמת השלד. בהרבה מקרים תתאפשר הגשה של הצהרות חתומות על ידי מנהל הפרויקט במקום ראיות קונקרטיות, כיוון שהבניין עדיין נמצא בהליכי תכנון ולא תמיד יש ראיות שאפשר להגיש עדיין.
שלב הביצוע – כמו שלב התכנון, גם שלב הביצוע מחולק לכמה שלבים בתוכו. החלק הראשון הוא סיור השלד שהזכרנו קודם לכן, אשר יש לתאמו עם הבודק מראש. בכמעט כל המקרים יהיו הבדלים בין התכנון לביצוע, חשוב להקפיד כי כלל השינויים שהתבצעו עומדים גם הם בתנאי הסף שנקבעו בשלב התכנון ולעדכן את הבודק בכל אותם שינויים, כולל כמובן לשלוח אליו אסמכתאות.
עד לשלב של סיור השלד חשוב מאוד כי אכן אפשר לתעד לפחות את הגורמים הבאים: בידוד תרמי, בידוד אקוסטי, בורות חלחול, חומרי השלד, ארגון האתר וכל תחום אחר שעליו דובר בשלב התכנון ואפשר כבר להראותו בשלב זה. תמיד כדאי לקיים סיור הכנה לפני בוא הבודק ובו תבחנו אתם כי הפרויקט אכן עומד בתנאים הנדרשים, הסיור הזה יאפשר לכם לתקן את הבעיות לפני בואו של הבודק ובכך הפרויקט לא יתעכב. בזמן הסיור עם הבודק חייבים לנכוח באתר היועץ לבניה ירוקה של היזם ומנהל הפרויקט.
לקראת סיום העבודה והבניה יתקיים עוד סיור שהוא הסיור המסכם. נהוג לקיים את הסיור הזה כאשר המערכות הוטמעו והפרויקט עומד בפני גימור. זהו הסיור שבו ייבחנו את הפרויקט לפרטי פרטים כדי לוודא כי הוא אכן עומד בכל התנאים שנקבעו וכדי שהבודק יוכל לדרג אותו בהתאם לת"י 5281. בסיום הסיור תקבלו דו"ח מפורט שבו כל הליקויים שעליכם לטפל בהם אם יש כאלו.
בסיום השלבים האלו, ובהתאם לעמידה בכל התנאים והגשה של כל המסמכים, תקבלו את האישור המיוחל.
חברת א.ב.ד בניה מתקדמת היא מהמובילות בישראל בבנייה של מבנים על פי תקן הבניה הירוקה. עם יותר מ – 130 בתים שנבנים בשנה לאורך קרוב ל – 20 שנה, אנחנו מציעים ללקוחותינו שירות וליווי לאורך כל הדרך – מהתכנון ועד לקבלת המפתחות. צרו איתנו קשר לקבלת פרטים נוספים.