למה בניה אקולוגית היא לא מותרות?

עוד לפני שניכנס אל עומק הקורה ונדבר על למה בניה אקולוגית היא הכרח ולא מוצר מותרות, אנחנו רוצים להתחיל במעט סטטיסטיקה.

  • מבנים אחראים לכמעט 40% מפליטת הפחמן הדו חמצני
  • לפי הערכות מקצועיות, עד שנת 2050 חומרי בניין יהוו מקור ליותר מ – 60% מזיהום האוויר בעולם
  • יותר מ – 40% מהפסולת בעולם מגיעה מענף הבניה
  • רק בישראל מייצרת תעשיית הבניה כ – 7.5 מיליון טון פסולת
  • ·       30% מצריכת החשמל בישראל הינו למטרות של קירור וחימום הבית
  • קרוב ל – 50% מחומרי הגלם הטבעיים נצרכים על ידי ענף הבניה

כשמסתכלים על המספרים האלו קצת קשה להבין איך הבית שבו אנחנו גרים מגביר את זיהום האוויר, אז רק כדי לסבר את האוזן – דירה של 100 מ"ר אחראית באופן ישיר על ייצור של 20 טונות פסולת בממוצע בכל שנה.

מה זה בכלל בניה אקולוגית?

הבניה האקולוגית היא בניה ירוקה שמנסה לצמצם את הפגיעה הסביבתית שנוצרת כתוצאה מהקמת מבנים והשימוש בהם. כאשר משתמשים בשיטת הבניה האקולוגית, נהוג להתייחס למכלול הסביבתי ולא רק להקמה של המבנה עצמו. זאת אומרת שכחלק מהקמת המבנה מטפחים את השטחים הציבוריים שמסביב לו, משקיעים את כל המאמצים כדי שהשימוש במבנה יהיה נוח ויעיל, וכמובן שמשתמשים בחומרי גלם ידידותיים לסביבה.

בואו ונראה אם כך מה הם אבני היסוד של הבניה האקולוגית:

  1. שימור הטבע והמשאבים הטבעיים
  2. צמצום הפגיעה הסביבתית עד כמה שאפשר
  3. שיפור היעילות האנרגטית של המבנה
  4. דאגה לאיכות החיים של המשתמשים במבנה
  5. הקפדה על איכות האוויר והאוורור

אם נבחן את תו התקן 5281 לבניה אקולוגית וירוקה, נוכל לראות כי מבין כל תשעת הקטגוריות המרכזיות שמרכיבות את תו התקן, רבים מהפרמטרים נוגעים לכל הנושא של נוחות השימוש במבנה. מבחינת המשקל של הקטגוריות השונות, אפשר לראות כי לקטגורית ה"אנרגיה" יש את המשקל הרב ביותר, אך לחלק של "בריאות ורווחה" יש את הכי הרבה תתי קטגוריות.

האם בניה אקולוגית זה מותרות או לא?

מה הקשר בין בניה אקולוגית לאיכות החיים?

כפי שאמרנו קודם לכן, הרבה מהתכנון של הבניה האקולוגית נסוב סביב איכות החיים והשימוש במבנה. כדי להבין את הקשר הזה עד תומו, אנחנו רוצים להראות לכם את תתי הסעיפים השונים שמרכיבים את חלק זה.

  • תכנון רוחות בתוך המבנה
  • מידת האוורור של המבנה
  • אספקת אוויר צח ממקור נקי
  • איכות האוויר
  • רמת השליטה בתאורה
  • רמת השליטה בטמפרטורה
  • תאורה טבעית
  • רמת הסינוור בתוך המבנה
  • איכות האקוסטיקה
  • רמת הקרינה
  • פליטת חומרים מזהמים

אבל מעבר לתשומת הלב המפורטת הזו, גם חלקים אחרים קשורים באופן ישיר לחוויית השימוש במבנה, אך הם נוגעים יותר לשימוש בחללים המשותפים כמו הלובי או המעלית של הבניין.

מה היתרונות של בניה אקולוגית לדיירים?

  • עמידות בפני רעידות אדמה – לאחרונה מדינת ישראל חווה רעידות אדמה תכופות והחשש הוא שבעתיד הלא ידוע נחווה רעש אדמה מהותי. שיטת הבניה האקולוגית, ובייחוד שיטת L.G.S בה אנחנו בא.ב.ד משתמשים, נמצאה כעמידה יותר במקרים של רעידות אדמה. בהרבה אזורים ברחבי העולם שנחשבים למועדים לרעידות אדמה, ישנה חובה להשתמש בבניה אקולוגית למגדלים ורבי קומות. העובדה שהבית "נושם" כמקשה אחת מסייע לעמידות ומונע הופעתם של סדקים.
  • עמידות נגד שריפות – כחלק מהבדיקה של מבנים הנבנו בשיטת הבניה האקולוגית בודקים את מידת העמידות בפני חום ושריפות כתנאי מרכזי לקבלת ניקוד מינימלי. במבנים שלנו בא.ב.ד אנחנו משתמשים בלוחות מבודדי אש וחסיני אש אשר עומדים בתווי התקינה הקפדניים ביותר.
  • בידוד תרמי גבוה פי 5 – הבניה האקולוגית מקדשת את יכולות הבידוד של המבנה מתוך הבנה כי ככל שהמבנה מבודד יותר, כך הוא דורש פחות צריכת חשמל לחימומו או קירורו. לוחות הקיר הייחודיים בהם אנחנו משתמשים בא.ב.ד מספקים בידוד תרמי ברמה הגבוהה פי חמישה מבלוקים ולבנים ולכן מתאימה באופן מושלם לאזורי אקלים קשים.
  • בידוד אקוסטי משופר – גם הבחינה של הרעשים החודרים למבנה היא חלק אינטגרלי מהניקוד הנדרש לקבלת תו התקן 5281 לבניה אקולוגית. בשל המבנה הייחודי של קירות המבנים שלנו בא.ב.ד וחומרי הגלם המתקדמים בהם אנחנו משתמשים, התוצאה המתקבלת היא בידוד אקוסטי איכותי יותר מאשר התקינה דורשת.
  • עיצוב כאוות נפשך – שיטת הבניה האקולוגית משתמשת בחומרי גלם ייחודיים ולכן אין צורך בעמודים תומכים כדי להקים מבנה. העובדה הזו מאפשרת לנו להגשים בעבורך כל חלום עיצובי שאי פעם היה לכם. אפשר לעצב בית עם חלונות גדולים ומפתחים רחבים במיוחד, אפשר לייצר תקרות גבוהות במיוחד או קורות מעוצבים. כל דבר שתרצו מבחינת העיצוב הוא אפשרי.

מה בין בנייה אקולוגית לבנייה רגילה?

שיטות בנייה אקולוגיות ושיטות בנייה מתקדמות מציעות גישות שונות לחלוטין ליצירת מבנים. בעוד הבניה המסורתית מתמקדת בשימוש בחומרי גלם כמו מלט ובטון, אשר נחשבים לאורך שנים לחומרי הבניה האידיאליים אשר מספקים את כושר הבידוד האיכותי ביותר, הבנייה האקולוגית מבקשת לפעול בצורה הרמונית יותר עם הסביבה, ולכן בשיטה זו משתמשים במקרים רבים בחומרי גלם טבעיים או מתחדשים, המעניקים למבנה איכויות רבות, וזאת תוך כדי שמירה על איכות הסביבה.

בתים אקולוגים נחשבים לאיכותיים יותר מאשר בתים שנבנו בשיטות בניה מיושנות, והרבה מכך נעוץ בתהליכי המחשבה שנעשים כחלק אינטגרלי מהליך הבניה. בעודנו בונים בתים אקולוגיים, אנחנו מוודאים כי לאורך כל התהליך נפחית את זיהום האוויר, נייצר פחות פסולת בניה, ונעשה שימוש בחלופות ירוקות לחומרי גלם אשר מגיעים מן הטבע. כך, במקום להשתמש בבטון ובלבני בנייה, אנחנו משתמשים בפלדת LGS, חתכי קיר מאלומיניום, שלדות לא מחוררות ועוד אלמנטים שמסייעים לנו להבטיח את איכות המבנים. למרות החשש, הבידוד האקולוגי מספק לנו בידוד תרמי, ובידוד אקוסטי, ברמה הגבוהה פי חמישה מאשר זו שהורגלנו אליה בשיטות הבניה המיושנות. וכך, הלכה למעשה, שיטות בניה מתקדמות מספקות לנו מבנים איכותיים יותר אשר נבנים בפחות זמן.

החיסכון הכלכלי של הבניה האקולוגית

הבניה האקולוגית לא רק תורמת לנו לשמור על איכות הסביבה ולייצר סביבת מגורים נעימה וירוקה יותר, אלא היא מאפשרת לנו לחסוך הרבה כסף. תהליך הבניה עצמו מתבצע בפרק זמן קצר יותר בשל הפשטות והיעילות של חומרי הגלם ושל שיטות הבניה האקולוגיות, וכך במקום להמתין שנים עד שביתכם יהיה מוכן, אתם יכולים לקבל את המפתחות לבית חדש בתוך 6 – 8 חודשים בלבד. כמו כן, החיסכון באנרגיה ובעלויות התחזוקה של המבנה לאורך הזמן, ימשיכו להוות חיסכון כלכלי מהותי.

מבנים אשר נבנים מתוך מחשבה על הסביבה, ועל יצירת הרמוניה, מספקים לנו תנאים אידיאליים לחיסכון כלכלי. במהלך בניית בית, כאשר אנחנו מבצעים מידול תלת ממדי ומתכננים את כל חלקי הבית, אנחנו מוודאים כי האינטראקציה של הבית ושל הסביבה תסייע לנו להקטין את הצורך בחימום או בקירור מלאכותיים, ובכך אנחנו חוסכים עשרות אלפי שקלים בשנה.

אז האם בניה אקולוגית היא מותרות או לא?

אחרי שהבנו בדיוק מה אומרת הבניה האקולוגית ומה ההשלכות הצפויות מהמשך השימוש בשיטות בניה קונבנציונליות, אנחנו יכולים להגיד כי מדובר על שיטת בניה הכרחית ולא על מותרות כלל וכלל. המחשבה כי בניה אקולוגית היא מותרות נובעת, כנראה, מהעובדה שמילים כמו אקולוגי ואורגני הפכו בשנים האחרונות לשיטות לקדם שיווק של מוצרים יוקרתיים. אך בפועל, הבניה האקולוגית היא למעשה הבחירה החכמה והנבונה כדי שנוכל להמשיך לחיות בכדור הארץ שלנו גם בדורות הבאים.

חברת א.ב.ד היא מהמובילות בישראל בהקמה של מבנים אקולוגים וירוקים ואנחנו מציעים ללקוחותינו את האפשרות לעצב את הבית בשיתוף פעולה עם אדריכל לבחירתם. כל המבנים שלנו עומדים בתקינה הנדרשת, ואפילו יותר מכך. נשמח לעמוד לשרותכם בכל שאלה שיש לכם – צרו קשר עוד היום.

שאלות ותשובות על בניה אקולוגית

  • מהם היתרונות הסביבתיים של בניה אקולוגית?
    הבניה האקולוגית מפחיתה את פליטת הפחמן הדו-חמצני ואתת זיהום האוויר הישיר של הבית. כמו כן, שיטת הבינה האקולוגית מסייעת לנו בצמצום של כמות הפסולת הנפלטת מענף הבנייה. בעזרת העובדה כי משתמשים בחומרי גלם ידידותיים לסביבה מבטיחים הלכה למעשה את שימור הטבע והמשאבים הטבעיים.

  • האם בניה אקולוגית יקרה יותר מבניה רגילה?
    בניה אקולוגית, לכאורה, היא יקרה יותר וזאת כיוון שחומרי הגלם שבהם אנחנו משתמשים יקרים יותר. אך אם נסתכל בראייה רחבה יותר נראה כי הבניה האקולוגית מביאה עמה יתרונות כלכליים רבים כמו חיסכון בחשמל עקב בידוד תרמי טוב יותר ושימוש באנרגיה מתחדשת. כמו כן, השימוש בחומרים עמידים ואיכותיים מקטין את עלויות התחזוקה לאורך זמן. בטווח הארוך ובראייה של פרויקט הבניה כולו, המחירים משתלמים ביותר.

  • מהם האתגרים העומדים בפני אדריכלים העוסקים בבניה אקולוגית?
    ישנם כמה אתגרים מרכזיים העומדים בפני אדריכלים המעוניינים לתכנן בניינים ירוקים ואקולוגיים. ראשית, המורכבות הטכנולוגית – שילוב של מערכות אנרגיה מתחדשת ופתרונות קיימות מתקדמים דורשים ידע ומומחיות. שנית, העלויות הגבוהות יותר של חומרי בנייה אקולוגיים. ולבסוף, שינוי הרגלי צריכה והחשיבה של הלקוחות אשר צריכים לאמץ גישה סביבתית יותר. עם זאת, למרות הקשיים, הבניה הירוקה הופכת פופולרית יותר ויותר ולקוחות רבים מבינים בעצמם את היתרונות הרבים של שיטת בניה מתקדמת זו.

  • האם כדאי לי כקונה דירה חדשה לבחור בית אקולוגי וירוק?
    בהחלט כן. החיים בבית שנבנה בשיטות בנייה אקולוגיות מספק יתרונות רבים, החל בחיסכון שוטף בעלויות אחזקה ואנרגיה, וכלה בתרומה אישית לאיכות הסביבה ולעתיד בר-קיימא. מבנים ירוקים מאופיינים באוורור ובתאורה טבעיים מעולים, ולעיתים אף מציעים פיתוח נופי ייחודי עם גינון אקולוגי. עבור מי ששם לב לנושא הקיימות, בית שנבנה בשיטות ירוקות ואקולוגיות הוא בחירה מצוינת.