זמן רב שהיו באוויר דיבורים סביב ההפיכה של תקן הבניה הירוקה 5281 לתקן המחייב בישראל.
ההמתנה הממושכת כבר גרמה לכך שהחלו להישמע קולות אשר חששו כי החוק בנושא לא יעבור מפאת השפעות פוליטיות כאלו ואחרון, אך ב – 1 במרץ 2022 הפך ת"י 5281 לתקן הבניה המחייב בישראל.
המעבר לבניה בת קיימה הוא מעבר אוניברסלי שאפשר לראותו בכל רחבי העולם כבר שנים רבות, ואפילו בישראל פורם ה – 15 (הפורום שמרכז את 15 הרשויות המקומיות הגדולות בישראל) אימץ את תקנות הבניה הירוקה כבר בשנת 2013 באופן כזה, שמחייב את כל המבנים החדשים שמוקמים ברשותם לעמוד בתנאי תקן הבניה הירוקה 5281.
חברת א.ב.ד. בניה מתקדמת, היא מהמובילות והוותיקות בישראל בתחום הבניה הירוקה, ובמאמר זה אנחנו רוצים להציע לכם בחינה של הפרמטרים השונים אשר יכריעו את הניקוד הירוק של המבנה במסגרת תקן הבניה הירוקה החדש.
על צורת הניקוד הירוק שמשפיעה על קבלת תקן הבניה הירוקה 5281
התקן הישראלי לבניה ירוקה, בדומה לתקנים מקבילים ברחבי העולם, מציע שיטת ניקוד ייחודית שבאמצעותה מדרגים את המבנה ומעניקים לו את תו התקן. הפרמטרים השונים בוחנים את המבנה בכמה מישורים – שלב הבניה, ההשפעה הסביבתית וההשפעה על המשתמשים במבנה. כל אחד מהפרמטרים נמדד באופן עצמאי ומקבל דירוג על פי קריטריונים קבועים, כאשר הציון הכללי של מכלול הפרמטרים הוא זה שקובע את הציון הסופי של המבנה. תקן הבניה הירוקה 5281 ניתן בשיטת הכוכבים, כאשר הדירוג הגבוה ביותר הוא חמישה כוכבים.
הקטגוריות אשר נבחנות בתקן הן:
- אנרגיה
- מים
- חומרים
- קרקע
- פסולת
- ניהול אתר בניה
- בריאות ורווחה
- תחבורה
- חדשנות
נכון להיום ת"י 5281 מחייב רק מבנים אשר גודלם עולה על 500 מ"ר והם משמשים למגורים, משרדים, מוסדות חינוך, מלונאות, מוסדות בריאות, מבני תעשייה ומסחר ומבנים ציבור. בטבלה המצורפת תוכלו למצוא את הניקוד האפשרי ואת דירוג הכוכבים שאותו ניקוד יזכה את המבנה.
דירוג הכוכבים – ה"ניקוד הירוק" | הניקוד הכולל במספרים |
כוכב | 55-64 |
שני כוכבים | 65-74 |
שלושה כוכבים | 75-82 |
ארבעה כוכבים | 83-89 |
חמישה כוכבים | 90+ |
ההשפעה של חומרי בנייה על הדירוג הכולל של תקן בניה ירוקה 5281
כאשר מדברים על תקן הבניה הירוקה 5281, אי אפשר שלא לדבר על חומרי הגלם שמשמשים את ענף הבניה כיום. אם בעבר חומרי הגלם לבניה הגיעו ממקורות טבעיים, כיום מרבית חומרי הגלם מיוצרים במפעלים מבוקרים אשר עומדים גם הם בתקנות מחמירות. בפרק שעוסק בחומרים (פרק 4 בת"י 5281) יש התייחסות לשבעה פרמטרים שונים:
- בחירה בחומרים ובמוצרים בעלי תו ירוק
- חומרים ממוחזרים
- שימוש בחומרים מוצרים מקומיים
- עבודה עם חומרי גלם המגיעים ממקור אחראי
- ניתוח מחזור חיים
- חומרים בשימוש חוזר
- חיפוי וריצוף המבנה שלא באמצעות אבן טבעית
את הפרמטרים האלו נהוג לחלק לארבע קטגוריות מרכזיות:
- חומרי שלד המבנה
הקטגוריה הזו מתייחסת לכלל החומרים שבהם משתמשים לביצוע עבודות עפר, עבודות הבניה בפועל, מוצרי הבטון, חיבור השלד לקרקע, איטום המבנה ושימוש בכלונסאות ואלמנטי דיוס. - חומרי גמר המבנה
בקטגוריה זו ההתייחסות היא למוצרי הנגרות שבהם משתמשים, עבודות הטיח, הריצוף והחיפוי, צביעת האלומיניום והמבנה, הקמת ממ"דים ושימוש ברכיבים מתועשים. - חומרי המערכות
קטגוריה זו מתייחסת לכלל התשתיות שבמבנה והיא כוללת את היבטי התברואה, החשמל, מיזוג האוויר, מערכות בטיחות כמו גלאי עשן, צינורות מים וביוב, תקשורת ומעליות. - חומרי הפיתוח
קטגוריה זו נחשבת לרחבה יותר ובה מתייחסים לכלל הפיתוח הסביבתי – גידור, פיתוח תשתיות להולכי רגל, כבישים, מדרכות ועוד.
מבין כלל הניקוד שאפשר לצבור כדי לקבל את תקן הבניה הירוקה 5281, פרק החומרים מהווה 20% מסך כול הניקוד אם נתייחס רגע לכוכב אחד בלבד. הכוונה היא שכדי לקבל כוכב אחד המבנה צריך לקבל ציון כללי של 55 נקודות לפחות ובפרק החומרים אפשר לקבל מקסימום של 11.5 נקודות. בשלב זה חשוב לציין כי כאשר בוחנים את חומרי הבניין, חומר אחד יכול לקבל ניקוד כפול על עמידה בכמה קריטריונים – למשל חומר בעל תו ירוק ממקור אחראי ומקומי.
מה הניקוד שאפשר לקבל על כל אחד מסעיפי החומרים בת"י 5281 לבניה ירוקה
- חומרים בעלי תו ירוק (סעיף 4.1 בת"י 5281)
הסעיף הראשון בפרק החומרים עוסק כאמור בחומרים בעלי תו ירוק. הסעיף הזה מאפשר קבלה של 3 נקודות ציון, אך לכל אחד מהכוכבים שאפשר לקבל יש גם תנאי סף לפי מפתח של 5 מוצרים לכל כוכב. חשוב לציין כי התקן עושה הבחנה בין מבני מגורים למבני תעשייה ולפי ייעוד המבנה, צורת הניקוד מעט שונה. - חומרים ממוחזרים (סעיף 4.2 בת"י 5281)
עקרונות הבניה הירוקה דוגלים בשימוש פחות במשאבים טבעיים, כך שזה הגיוני כי דירוג המבנה יעניק חשיבות לשימוש בחומרים ממוחזרים שלא פוגעים ישירות בטבע. בסעיף זה אפשר לצבור עד 1.5 נקודות, אך חשוב לדעת כי התקן עושה אבחנה לפי כמה אחוזים מחומר הגלם הם אכן ממוחזרים. - חומרים ומוצרים מקומיים (סעיף 4.3 בת"י 5281)
הובלה ושינוע של חומרי גלם מהווים נדבך עיקרי בזיהום הסביבתי של ענף הבניה, לכן השימוש בחומרים מקומיים אשר מצמצים את ההובלה מוביל לניקוד גבוה יותר. מינימום חומרי הגלם המקומיים בהם יש להשתמש כדי לצבור 0.5 נקודות לפחות הוא עשרה, אך על שימוש ב – 15 תקבלו כבר נקודה אחת. - חומרים ממקור אחראי (סעיף 4.4 בת"י 5281)
בחירה בחומרי גלם ממקורות אלומים היא אולי זולה יותר, אך אין לנו תיעוד על דרכי העיבוד והייצור. התקן לבניה ירוקה 5281 מנסה להבטיח כי כל המבנים ירכשו את חומרי הגלם שלהם ממקורות אחראים אשר להם מדיניות מגובשת לצמצום הזיהום הסביבתי. - ניתוח מחזור החיים (סעיף 4.5 בת"י 5281)
בעזרת שימוש בכלי מדעי בשם EPD אפשר לבחון את ההשפעה הכללית של כל חומר על הסביבה לאורך כל מחזור החיים שלו. מדובר על חישוב מדעי אשר מתייחס לשלבי הייצור הראשוניים החל בחציבת המשאב אם הייתה כזו ועד ליישומו בשטח בבניין. - חומרים בשימוש חוזר (סעיף 4.6 בת"י 5281)
סעיף זה מנסה לייצר מצב שבו לא זורקים אשפה תעשייתית אלא משתמשים בה למטרות אחרות. ענף הבניה אחראי לבדו על יותר מחמישים אחוז מהפסולת הגולמית בעולם, כך שסעיף זה מנסה לצמצם את ההשפעה הסביבתית של הבניין. - חיפוי וריצוף באבן לא טבעית (סעיף 4.7 בת"י 5281)
תהליך החציבה של יסודות מהקרקע הוא אחד המזהמים והפוגעים ביותר בכדור הארץ. המטרה של סעיף זה היא לעודד שימוש בחומרי גלם מלאכותיים אשר לא מגיעים מן הטבע. התקן בוחן את אחוז החומר הלא טבעי בחיפוי ובריצוף, כאשר בין 80% ל – 90% יבטיח קבלת 3 נקודות.
חברת א.ב.ד. בניה מתקדמת משתמשת בחומרי הגלם האיכותיים ביותר, כמו חתכי הקיר של חברת Knauf הגרמנית הנחשבת לאיכותית בעולם בזכות העובדה שכל חתכי הקיר שלה, ללא יוצא מן הכלל, עוברים ביקורת קפדנית על ידי מהנדסי החברה. זאת בנוסף לשימוש שאנחנו עושים בטכנולוגית L.G.S המתקדמת בייצור שלדת פלדה.
לפרטים נוספים –צרו איתנו קשר.