על תופעת הסדיקה והיעדרה בבניה הירוקה

תופעת הסדיקה היא תופעה מוכרת וידועה בבתים ומבנים. כאשר אנחנו מבחינים לראשונה בסדק בקיר הבית שלנו, האינסטינקט שלנו הוא להילחץ. אבל למעשה ממש לא צריך לעשות זאת כיוון שלא כל סדק הוא כזה שעשוי להוביל לבעיה חמורה, במרבית הסדקים אפשר לטפל לפני שהם הופכים למטרד מסוכן. אבל מה אם היינו אומרים לכם שבבניה הירוקה תופעת הסדקים כמעט לא קיימת?

תופעת הסדיקה בבניה הקלה

מה גורם לסדקים בקירות?

הדבר הראשון והחשוב ביותר שיש לדעת על סדקים בקירות זה שאין גורם אחד שאחראי להם. סדקים יכולים לנבוע כתוצאה של בלאי טבעי, תנודות כדור הארץ, רטיבות, האקלים הסביבתי ועוד מגוון רחב של סיבות. חשוב מאוד לבדוק את הסדק ולהעריך כהלכה את סיבתו ואת רמת הסכנה שהוא מהווה. להלן כמה מהגורמים העיקריים ביותר שעלולים להשפיע על הופעת סדקים בקירות הבית:

  • תנודות כדור הארץ – הלוחות הטקטוניים של כדור הארץ, אותן לוחות ענק שעליהן יושבות כל היבשות, זזים באופן קבוע בהיקפים של מילימטרים ספורים בשנה. מדובר על תנודה כל כך מינורית שמרביתה מתרחש בלי שנבחין בכך, אך יציבות הבניין לאורך השנים מרגישה את התנודות האלו ואך מראה אותן בצורה של סדקים. תקן הבניה הישראלית 940 הוא זה שקובע את מדרג חומרת הסדק והוא זה שמנחה את מרבית העבודה בתחום, אך תקן זה מכיל בחובו סתירות פנימיות וחשוב לבדוק את הנתונים טוב טוב.

  • רטיבות – עוד סיבה מרכזית שמובילה להתפתחות של סדקים בקירות המבנה היא רטיבות. הרטיבות יכולה להגיע ממספר מקורות, אך שתי הסיבות העיקריות הן התפוצצות של צינור בתוך אחד הקירות ואיטום לקוי של גג המבנה. לא משנה מה הסיבה, הדרך הראשונה להתמודד איתה יהיה לאתר את מקור הנזילה ורק לאחר שנסיים לטפל בה נוכל לפתור את הנזק שנעשה.

  • בניה לקויה – בניה לקויה היא דבר שנפוץ יותר מכפי שהיינו רוצים להאמין, אך לא כל בניה לקויה היא בהכרח בניה מסוכנת שעלולה לקרוס. אחת התופעות הנפוצות ביותר בסדקים שקשורה לבניה לקויה מתבטאת בהופעת סדקים קטנים המזכירים נימים שמופיעים על גבי משטח הטיח. זהו פגם אסתטי והוא לא מסכן חיים, אך בדומה לו יכולים להיות מקרים דרמטיים יותר של בניה מסכנת חיים שמקורם בליקויים ביסודות או בשלד המבנה.

  • שינויי טמפרטורה – ההתחממות הגלובלית משנה את עונות השנה ומשגעת אותנו, אך יש לה גם השפעה על הופעת סדקים בקירות המבנה. בנקודות חיבור, כמו הקיר והגג למשל, יכולים להתפתח סדקים כאשר הפרשי הטמפרטורה בין הבלוקים לבין שטח הפנים של המבנה גבוהים או לא יציבים.

סוגי הסדקים הנפוצים ביותר

  • סדקים אלכסוניים – אלו סדקים המופיעים בצורה מדורגת והם נוצרים בעקבות תנועה של יסודות המבנה.

  • סדקים אנכיים ואופקיים – אלו סדקים שלא מעידים על סכנה והם נובעים בעיקר משינוי הטמפרטורה והלחות. מקורם בהתכווצות של הבטון ורואים אותם באזור שבין החגורות לקיר הבלוקים.

  • סדקים בחיבורים – אלו סדקים אסתטיים אשר נובעים מיישום לא נכון של הטיח.

  • סדקים "שקופים" – כאשר מופיעים סדקים קטנים שחופשים לנו את צורת הבלוקים אלו נקראים גם "סדקים שקופים". אלו סדקים שמעידים על היחלשות של שכבת הטיט בין הבלוקים והם מעידים על ליקויים בבניה.
האם יש סדקים בקירות הבניה הירוקה

ההשפעה של בנייה ירוקה על היעדר תופעת הסדקים

בחברת א.ב.ד בניה מתקדמת אנחנו משתמשים בחתכי פלדה ייחודיים כדי לבנות את הבתים שלנו. השימוש בפלדה מספק לבית יציבות גבוהה יותר כאשר הקרקע נעה. בשונה מהבלוקים שזזים ממקומם, הפלדה יכולה לנוע בחופשיות יחד עם האדמה וכך נמנעים הסדקים המוכרים.

הפלדה היא חומר גלם חזק מאוד, אך גם בעל גמישות רבה, מה שהופך אותו לחומר הגלם האיכותי ביותר והעמיד ביותר מפני תנודות של האדמה. האיטום האיכותי והשילוב המוקפד שאנחנו עושים בחומרי הגלם והטכנולוגיות המתקדמות ביותר שקיימות מבטיח כי לא יופיעו גם סדקים אסתטיים בעתיד. חלק ארי מהסדקים שמופיעים במבנים מקורם בבטון, או בשילוב הלא מספק בין הבטון לחומרי הגלם האחרים, אך בשיטת הבניה הירוקה הדגש הוא על חומרים אקולוגיים וירוקים יותר ולכן השימוש בבטון הוא פחות ויש מחשבה עמוקה יותר על שילוב החומרים כדי שהתוצאה תהיה בית אטום ומבודד ברמה הגבוהה ביותר.

בשנים האחרונות אפשר לראות כי גורדי השחקים הגבוהים ביותר שנבנים משתמשים בשיטות בניה ירוקות ומתקדמות. הסיבות לכך מרובות וכוללות בין היתר את משקלה הנמוך של הפלדה, אך בנוסף לעובדה שמבנים ירוקים יש מערכות אוורור מתקדמות ותכנון אקלימי קפדני, מסייעות להפחתת הסיכויים שייווצרו כל סוגי הסדקים המוכרים.

השאירו פרטים לקבלת מידע ונציגי א.ב.ד יחזרו אליכם

לבעלי מגרש לבניה פרטית. 

א.ב.ד פעילה מזה 20 שנה ומתמחה בבניית בתים צמודי קרקע, למגזר הפרטי.

בפגישת הייעוץ נספק לכם הסבר מקיף על שיטת הבניה המתקדמת בטכנולוגיית LGS, וכן אומדן ראשוני של עלות הבית לפי גודל הבית, תוואי השטח והצרכים התכנוניים שלכם.

אם יש בידיכם תכנית אדריכלית – הביאו אותה לפגישה ונוכל לתמחר לפיה את עלות הבית.

אם עוד אין ברשותכם תכנית אדריכלית – נוכל להעניק לכם אומדן מחיר לפי מתאר ומבנה הבית.

למדו על שיטת א.ב.ד בטכנולוגית LGS