עם התגברות תנופת הבניה בארץ וההתעניינות הגוברת בעיצוב ותכנון בתים ועיצוב הפנים, כך גם גוברת ההתעניינות באדריכלות נוף ועיצוב גינות. עיצוב גינות הוא בעצם אדריכלות נוף בקנה מידה קטן יותר, אנחנו רגילים לשמוע את המילה אדריכלות נוף ולקשר אותה לפרויקטים גדולים, פארקים, מתחמי תעשיה וכו', אך כאשר מדברים על עיצוב גינות הכוונה היא לרוב לעיצוב גינה לבית פרטי, למשק גדול, לגינות קהילתיות וגם לבניה קלה.
לעיצוב גינות, או אדריכלות נוף, יש היסטוריה בת מאות ואף אלפי שנים. האדם תמיד שאף לארגן את המרחב סביבו בצורה פרקטית, נוחה ואסתטית, אם זה בית המגורים ואם זו החווה והגינה שלו. לכל תקופה בהיסטוריה ולכל עם יש מאפיינים מיוחדים לו מבחינת תכנון ומראה הגינות והפארקים. לכן אנחנו מחלקים את עיצוב הגינות למספר סגנונות עיצוביים כמו גן אנגלי, גן יפני, גן ים תיכוני וכו'. בנוסף יש חלוקה נוספת שקיימת במקביל לסגנונות העיצוביים, זאת החלוקה לגינות לפי התפקוד שלהן, כמו גינה אקולוגית, גינה חסכונית במים, גינת גג, גינת תבלינים וכו'. כמובן שאפשר גם לשלב בין הדברים – גינה חסכונית בסגנון יפני, גינת תבלינים בסגנון ים תיכוני.
להלן מספר סוגי גינות שנפוצים בשיח בין הלקוחות והמעצבים:
גינה אקולוגית –
היא גינה ששואפת לטביעת רגל אקולוגית מעטה ככל האפשר, מבחינת החסכון במים, ריסוסים ודשנים. תכנון גינה אקולוגית שואף להתאים את הצמחים לאקלים ולא לאפשר שתילה של צמחיה שאינה מקומית, שדורשת הרבה מים או ריסוס לקיומה. המתכנן צריך לדעת לשלב סוגי צמחים וצמחי תבלין שמשתלבים אחד בשני ויוצרים הגנה אחד לשני, למשל: צמח אחד מושך את החרק שיכול להזיק לשני. תכנון האור והצל בהתאם לכיווני השמש בגינה חיוני ליצירת גן שלא משתמש ביותר מדי מים וגם לא נוצר מצב של עודף השקיה במקומות מסוימים, מה שגורם לרקבון ומחלות בצמחים. נדרש ידע בגודל הסופי של הצמחים שנשתלים כדי לא ליצור צפיפות יתר בגינה כאשר הצמחים והעצים מתבגרים, כעבור כמה שנים מההקמה. בגינה אקולוגית נשאף להשתמש לפחות חלקית בחיפויי קרקע, חצץ, דקים או כל פתרון כדי להמעיט בשתילה ככל האפשר ועדיין הגינה תראה עשירה ושופעת. דשא למשל הוא הצמח הלא – אקולוגי האולטימטיבי, שכן הוא דורש הרבה השקיה, טיפול, דישון וריסוסים. בגינה אקולוגית נשתדל לשלב גם קומפוסטר עבור שאריות המטבח והגזם, בהם אפשר להשתמש להזנת הקרקע לאחר תהליך הפירוק הטבעי. כמו כן ניתן לשלב בגינה אגן ירוק למיחזור מים מהמקלחות עבור השקיה. למעשה, יש להשתדל ליצור גינה על בסיס העקרונות הנ"ל בכל מצב, גם כאשר הלקוח לא מבקש בפירוש גינה אקולוגית.
גינה אנגלית –
זהו סגנון גינון שבבסיסו החליף את הגינון הצרפתי הפורמלי והסימטרי של המאה ה17, סגנון הגינה האנגלית למעשה מנסה לחקות נופים טבעיים. בקנה המידה של גינות גדולות ופארקים הוא יכלול אלמנטים כמו בריכות נוי גדולות (אגמים), כרי דשא רחבים, עצי נוי ופרי, גשרים, שחזור מבנים עתיקים וכו'. בקנה המידה של גינות פרטיות הגינה האנגלית שופעת פרחים וצמחיה בקווים טבעיים ולא מסודרים, שבילי חצץ, בריכת נוי קטנה, פסלים, עצי נוי ופרי. בדרך כלל מי שמחפש עיצוב גינות בסגנון אנגלי מתייחס לגינה פורחת, שופעת צבעים וטבע, ללא קווים סימטריים ומוגדרים.
גינות עם בריכת שחיה –
בריכת השחיה לוקחת שטח גדול מהגינה ולעתים קוטעת את רצף השטח, ולכן יש להתייחס לגינה עם בריכת שחיה בצורה שונה מאשר גינה ללא בריכה. התכנון צריך לשלב את הבריכה בצורה טבעית ורציפה בגינה כך שהזרימה וההליכה בגן לא ייקטעו בגללה. כאשר ממקמים את הבריכה יש לקחת בחשבון פרמטרים רבים ואילוצים כגון קו הבנין והחוקים העירוניים שמאפשרים חריגות כאלה ואחרות, אילוצי גבהים ותוואי השטח, מיקום חדר מכונות, האם לרצף מסביב כל הבריכה או רק סביב חלק ממנה, מה יהיה המרחק מהבית ואיך הבריכה מתייחסת לשאר הגינה, האם רואים את הבריכה מהבית או לא וכדומה. עיצוב גינות עם בריכת שחיה דורש תשומת לב רבה לפרטים ויש כמובן להתייעץ עם מספר אנשים מקצוע בהם אדריכל הבית, איש מקצוע שבונה בריכות, מתכנן הגינה ולעתים גם מהנדס, יועץ קרקע וכדומה.
גינות עם אלמנטים של מים –
אלמנט מים, כגון בריכת נוי גדולה או קטנה, או מזרקה, תמיד מוסיף מימד נוסף לגינה. פכפוך המים גורם לרוב האנשים לתחושת רוגע, הדהוד מאינסטינקט קדמון, להימצא תמיד ליד מים זורמים. המים, אם אינם מוכלרים, מושכים ציפורים ופרפרים, שפיריות, ולרוב שוחים בהם גם דגי נוי. גם אם מדובר במזרקה קטנה, עומדת או על הקיר, ולא באלמנט מים עם דגי נוי, עדיין הצליל המים והמראה שלהם מעשיר את הגן ומשובב את הנפש. כדאי לכלול בריכת נוי או אלמנט מים בכל גינה, גם אם היא דורשת קצת תחזוקה, כדי להרחיב את המגוון האסתטי של השטח המקיף את הבית.
גינות אורגניות –
גינות אורגניות למעשה דומות לתחום הקודם שהוזכר, גינות אקולוגיות. כשמדברים על גינות אורגניות מתכוונים הרבה פעמים לגינות מאכל, כלומר גינות אשר מלבד הפן האסתטי שלהן הן גם מספקות לנו ירקות, פירות ותבלינים ללא ריסוסים למטבח הבית. בגינה אורגנית אין שימוש בריסוסים קונבנציונליים ודישון מאסיבי, ונעדיף דישון בעזרת קומפוסט שהכנו לבד, בעזרת הומוס שנוצר מתולעים אדומות שאנחנו יכולים לגדל, או דישון ממקורות אורגניים. כמו בגינה אקולוגית, גם כאן נעדיף לשתול צמחים שתומכים בסוג צמח אחר, ניתן לקרוא הרבה על התחום הזה של שילוב צמחי מאכל גם תחת ההגדרה פרמקלצ'ר PERMACULTURE (מהמילה פרמננט, תמידי, לעומת מונוקלצ'ר, גידול יחידני של צמח אחד בלבד בשטח גדול שנקטף כל שנה ובמקומו יבוא גידול יחידני אחר, כמו בחקלאות הקונבנציונלית).
ישנם עוד סוגי גינות רבים , כמו עיצוב גינות יפני, טרופי, ים תיכוני , כפרי, עיצוב גינה הולנדית.
התקשרו ל- 03-9097093 או שלחו הודעה באתר ונחזור אליכם.